In dit artikel gaan we je meenemen in de basis over crypto. Wat zijn cryptocurrencies eigenlijk? Hoe zijn ze ontstaan? Hoe werkt crypto?
Wat is Crypto precies?
Crypto of cryptocurrencies zijn een vorm van munten die gebruik maakt van cryptografie om transacties te beveiligen. Cryptografie is het proces van het coderen en decoderen van gegevens met behulp van ingewikkelde wiskundige technieken om de informatie te beschermen tegen ongewenste toegang.
Deze techniek wordt dus ook ingezet bij crypto geld om transacties versleuteld te kunnen versturen. Crypto wordt (vaak) niet uitgegeven of gesteund door een centrale bank of autoriteit, maar wordt decentraal uitgegeven op opgeslagen op een wallet.
Hoe werkt crypto?
Crypto transacties worden geverifieerd door een netwerk van computers, vaak nodes genoemd. Om deze transacties te verifiëren, gebruikt het netwerk een technologie genaamd blockchain. Blockchain is een openbaar register dat alle transacties binnen het netwerk bijhoudt.
Eigenlijk is blockchain een heel groot kasboek waarin bijgehouden wordt wie de crypto bezit en wat de historie van alle transacties is. Elke node in het netwerk heeft een kopie van deze blockchain. Mocht er een verkeerde transactie gedaan worden dan is het mogelijk dat de nodes in het netwerk deze transactie afwijzen.
De nodes bereiken dus overeenstemming over wat de juiste versie van de blockchain is, dit wordt ook wel consensus genoemd. Verschillende cryptoprojecten gebruiken vaak ook verschillende soorten blockchains, consensusmechanismes, en nodes.
Mining en validation
Een belangrijk ander onderdeel van cryptocurrencies is mining en validation. Alle transacties moeten in de blockchain opgeslagen worden, in een zogeheten block. Dit block wordt dan vervolgens verstuurd naar alle nodes in het netwerk, en deze voegen het nieuwe block toe aan hun kopie van de blockchain.
Een block is eigenlijk niets meer dan een verzameling transacties die gebundeld worden. Zie het als een nieuwe pagina in het grote kasboek. Er moet opgeslagen wie wat op welk moment opgeslagen heeft. Nieuwe blocks worden gemaakt door miners of validators.
Miners (bijvoorbeeld bij Bitcoin) zetten hun speciale computerapparatuur aan om een nieuw block te creëren. Meestal gebeurt dit door ingewikkelde wiskundige berekeningen uit te voeren, dit heet Proof of Work. Degene die als eerste een block vindt vult deze met transacties en stuurt ze door naar de nodes. Doordat er vaak bij het vinden van een block nieuwe cryptocurrency ‘’vrijkomt’’ heet het proces mining.
Net als bij het zoeken naar edelmetalen in de grond moeten cryptominers ‘’moeite doen’’ om een nieuw block te vinden, en deze moeite wordt door het netwerk geloond. Miners (bedrijven, individuen, groepen) proberen zoveel mogelijk computerkracht in te zetten om als eerste het nieuwe block te vinden.
Validators
Bij validators (zoals bijvoorbeeld sinds kort bij Ethereum), worden blocks op een andere manier gemaakt. Over het algemeen wordt hier door het netwerk één node aangewezen die het nieuwe block mag maken. Vaak gaat dit op basis van hoeveel cryptocurrency een node beheert, dit heet Proof of Stake.
Hoe meer crypto er op een node staat, hoe groter de kans is dat deze node het nieuwe block mag maken. Vaak is de wiskunde achter het creëren van de blocks een stuk minder ingewikkeld, en validators kosten dan ook minder elektriciteit.
Er is op internet veel discussie over Proof of Work (mining) en Proof of Stake (validation) en welke van de twee beter zou zijn. Beide methodes hebben voor- en nadelen. Volgens critici is grootste nadeel van Proof of Work dat het veel energie verbruikt. Het nadeel van Proof of Stake is dat het minder decentraal is, mensen met een belangrijkere node krijgen vaker de kans om een block te maken.
Hoe is crypto ontstaan?
Na crypto uitleg over wat is en hoe het werkt is het ook goed om te weten hoe het ontstaan is. Bitcoin is ontstaan in 2008, toen Satoshi Nakamoto het Bitcoin-protocol publiceerde. Dit Bitcoin-protocol is via een whitepaper (een artikel in pdf-formaat) getiteld “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” uitgebracht. In de whitepaper werd het concept achter Bitcoin voor het eerst gepresenteerd en uitgelegd.
Het doel was om een decentraal, peer-to-peer elektronisch betaalsysteem te creëren dat geen centrale autoriteit nodig had om betalingen te verwerken.
Hierdoor zouden transacties sneller, goedkoper en veiliger zijn dan met traditionele betaalmethoden. Eigenlijk is het idee om een digitale variant van contant geld te maken. Niemand kan immers op dit moment bepalen waar jij je cash geld aan uitgeeft.
Het is belangrijk om te weten dat Bitcoin is ontstaan tijdens de financiële crisis van 2008, het was dus eigenlijk een soort reactie op het traditionele bank- en financiële systeem. Binnen het traditionele systeem is iedereen afhankelijk van centrale partijen zoals banken en betaalverwerkers.
Deze partijen kunnen vervolgens ‘’de regels bepalen’’, censureren, hoge transactiekosten vragen en gevaarlijke financiële constructies aangaan. Het is belangrijk om je te realiseren dat het niet duidelijk is wie Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin is. Is het één persoon? Of een collectief? Misschien zullen we het nooit weten.
Hoe is bitcoin ontstaan?
Na het ontstaan van Bitcoin bleven cryptomunten oorspronkelijk in de omgeving van enthousiastelingen, wiskundigen, cryptografen en ITers. Er zijn een aantal andere cryptomunten gelanceerd zoals Litecoin en Dogecoin. Pas in 2015 kwam de eenagrootste cryptomunt tot leven, genaamd Ethereum.
Waar bij Bitcoin de uitvinder anoniem bleef, is dat bij Ethereum niet het geval. Ethereum werd in eerste instantie bedacht door Vitalik Buterin, een Russische Canadees. Waar Bitcoin streeft om een digitale variant van cash te zijn, is de gedachte achter Ethereum veel groter.
Ethereum gebruikt in de basis, net als Bitcoin blockchain, transacties en nodes. Maar bij Ethereum ligt er ook een focus op het ondersteunen van digitale contracten. Deze digitale contracten (smart contracts) zouden vervolgens gebruikt worden voor een overvloed aan verschillende toepassingen.
Ontwikkeling van crypto
Na het ontstaan van Bitcoin en Ethereum ging het hard, in de daaropvolgende jaren zijn er ontelbare nieuwe crypto’s bijgekomen met allemaal een eigen toepassing. Voorbeelden hiervan zijn Doge coin, Litecoin, Solana en ADA.
Veel van deze crypto munten proberen allemaal iets anders te doen en zich te onderscheiden van elkaar. We zouden duizenden artikelen kunnen schrijven over al deze verschillende projecten, maar daar word je niet blij van.
Soorten crypto en hun toepassingen.
Bitcoin is oorspronkelijk ontwikkeld als een antwoord op de problemen die verbonden zijn aan traditionele valuta’s zoals inflatie, vrijheidsbeperking en de complexiteit van internationale transacties. Cryptocurrency is ontworpen om een veiligere, meer anonieme manier te bieden om transacties uit te voeren en geld te versturen.
Maar veel cryptoprojecten proberen helemaal niet geld in de letterlijke zin van het woord te worden. Veel interessante cryptoprojecten focussen zich op andere toepassingen. Het is onmogelijk om al die toepassingen gedetailleerd uit te leggen in deze blog. Maar een aantal belangrijke toepassingen zijn:
All types
- Contracten
Het opstellen van slimme contracten. Denk hierbij aan afspraken over bepaalde transacties, voorwaarden die verbonden zijn aan transacties of andere afspraken die mensen met elkaar maken. Deze contracten zijn er in allerlei vormen en er wordt nog volop ge-experimenteert met contracten via blockchain. Vaak betaal je met crypto om een contract op te zetten, of is crypto onderdeel van het contract.
- DeFi
DeFi staat voor Decentralised Finance: protocollen om crypto te ruilen voor andere crypto zonder centrale partijen zoals exchanges zoals Bitvavo. DeFi protocollen lopen vaak via het Ethereum netwerk en een bijbehorend smart contract met de regels van het protocol. Voorbeelden van DeFi platforms zijn Uniswap en Pancakeswap, en het inmiddels failliete Luna.
- Stablecoins
Stablecoins hebben zijn ontworpen om een cryptomunt te zijn die heel stabiel blijft in waarde. Bijvoorbeeld door precies op 1 dollar te blijven staan. Het voordeel van een stablecoin is dat deze makkelijker tussen exchanges (handelshuizen) heen en weer te bewegen zijn dan echt geld. Ook gebruiken traders stablecoins als methode om snel uit een volatiele munt te kunnen stappen. De stabiele waarde van een stablecoin kan op verschillende manieren geregeld worden. Een bekende is stablecoin van het bedrijf Tether met hun USDT cryptomunt.
Zij zeggen dat ze voor elke USDT op het blockchainnetwerk één echte dollar in een kluis leggen, om zo te garanderen dat een USDT altijd één dollar waard is. Andere voorbeelden van stablecoins zijn Binance USD (BUSD), USD Coin (USDC) en DAI. Het is belangrijk om te realiseren dat de meeste stablecoins gebaseerd zijn op vertrouwen in de partij achter de stablecoin. In het verleden zijn er wel is stablecoins geweest die hun waarde hebben verloren na fouten of fraude van de achterliggende partij.
Coins
- Memecoins
Er zijn ook cryptomunten die meer als een grapje (meme) zijn ontwikkeld. Of om er bijvoorbeeld snel rijk van te worden. Sommige crypto’s zijn vanuit een grapje ontstaan maar toch wat serieuzer geworden. Er zijn duizenden memecoins die ingewikkeld zijn om door te lichten. Bekende voorbeelden van memecoins zijn Dogecoin en Shiba Inu.
- Tokens
Veel cryptoprojecten ondersteunen tokens. Tokens zijn eigenlijk cryptomunten met een eigen naam, hoeveelheid munten en idee die wel via een bestaand netwerk lopen. Bekende token netwerken zijn Ethereum (ETC-20 tokens) en Binance SmartChain (BSC-20 tokens). Tokens worden gebruikt om geld op te halen door bedrijven met een innovatief idee. Of als een startpunt voordat een partij een eigen blockchainnetwerk ontwikkeld. Sommige tokens worden net als memecoins alleen maar uitgegeven als grapje om geld te verdienen.
NFT’s
NFTs
NFTs of Non Fungible Tokens zijn speciale tokens die verbonden zijn aan een stuk digitaal eigendom. Hiermee kan je dus bijvoorbeeld de eigenaar zijn van een afbeelding, muziek of iets anders. Waar NFTs op dit moment vooral bekend zijn van gekke profielplaatjes van bijvoorbeeld apen, heeft deze technologie veel potentie voor de toekomst. Bijvoorbeeld om eigendom van muziek te bepalen of te zorgen dat jij de enige echte eigenaar bent van een digitaal kunstwerk.
- Overige toepassingen – toekomstbeeld
Andere toepassingen van crypto en blockchain zijn eindeloos. Een aantal bekende toepassingen bevinden zich in de supplychain (bevoorradingsketen), om bijvoorbeeld partijen die met elkaar goederen handelen duidelijk inzicht te geven in hun keten. Er zijn ook wat projecten die hier mee experimenteren zoals bijvoorbeeld VeChain. Crypto en blockchain kan gebruikt worden in de elektriciteitssector.
Door bijvoorbeeld opgewekte elektriciteit te labelen (waar is het opgewekt, door wie, en tegen welke prijs) en te verkopen. Crypto kan mede gebruikt worden voor nieuwe internettoepassingen, bijvoorbeeld microtransacties, advertenties of andere doeleinden. Een laatste nieuwe toepassing voor blockchain is die van identiteitsbeheer.
Je kunt met blockchain op een goede manier online je identiteit met andere mensen delen, zonder dat je al je gegevens prijs hoeft te geven. Hier zijn veel partijen mee aan het experimenteren.
Cryptobot trading
Wijzelf gebruiken technische analyse gecombineerd met DCA om een bot te laten traden voor een passief inkomen.
Belangrijk om te realiseren is hoe jong de cryptosector eigenlijk is. Bitcoin komt natuurlijk alweer uit 2008, maar de echte innovatie voor andere toepassingen is pas een aantal jaar gaande. Het zou goed kunnen dat er in de toekomst nog crypto toepassingen uitkomen die we nu nog niet een kunnen verzinnen.
Crypto tips
Oké, veel informatie om te verwerken. We hebben de basis over crypto uitgelegd. Nu weet je wat crypto is, hoe het is ontstaan en wat voor soorten er zijn. En nu? Hier een aantal tips.
- Blijf nieuwsgierig. Er is veel te leren
- Je kunt en hoeft niet alles over crypto te weten.
- Investeren in crypto kan interessant zijn. Lees bijvoorbeeld deze blog
- Natuurlijk is elke cryptomunt, sommige zijn helemaal decentraal, anderen worden door een bedrijf uitgegeven.
- Soms gebeuren er dingen die effect hebben op cryptomunten, maar niet veel met de munten zelf te maken hebben. Een goed voorbeeld is het recente faillissement van Amerikaanse handelsbeurs FTX. Het lijkt dat FTX fraude heeft gepleegd door met klanttegoeden te rotzooien. Dit betekent niet dat cryptomunten die je op FTX kunt kopen ook daadwerkelijk slecht zijn. Het gaat hier om één bedrijf wat heeft gerotzooid.
- Je kunt crypto op verschillende manieren bewaren.
- Het is verstandig om niet met geleend geld of al je spaargeld te beleggen in crypto. Het is leuk om wat bij te verdienen, maar beperk je risico’s.
Comments are closed.