Moet ik in Bitcoin investeren? Of moet ik in andere cryptomunten investeren? Is het eigenlijk wel handig om in crypto te investeren? Veel vragen die we gaan proberen te beantwoorden. Er is geen eenduidig antwoord in welke crypto investeren het handigst is. We gaan je alleen de tools geven om zelf een goede keuze te maken.
Hoe kan je investeren in crypto?
In de huidige tijd, waar spaarrentes onzeker zijn zie je dat veel mensen er voor kiezen om met een gedeelte van hun geld te investeren. Iets wat je vast zelf veel hoort is dat mensen ‘’in crypto’’ zitten. Maar waarom zou je in crypto willen investeren? Hoe kan je in crypto investeren? Wat zijn gebruikelijke manieren om te investeren? Waar moet je op letten bij goed investeren in crypto?
Crypto of cryptocurrencies is de verzamenaam voor alle digitale ‘’munteenheden’’ die beveiligd worden door cryptografie.
Munteenheden staat in de vorige zin tussen aanhalingstekens omdat niet elke cryptocurrency probeert een soort geld te worden. Sommige cryptoprojecten beogen een ander doel dan het zijn of worden van geld. Voorbeelden van sectoren waar dit soort niet-geld cryptoprojecten zich afspelen zijn: de energiesector, digitaal bezit (NFT’s), contracten en de bevoorradingsketen van bedrijven.
Alle cryptomunten proberen een probleem wat zij zien op te lossen. Belangrijk hierbij is dat er ook cryptoprojecten zijn die geen problemen oplossen, maar meer bestaan ‘’voor de lol’’ of ‘’omdat het kan’’. Ook is het belangrijk om te beseffen dat in een snelle digitale wereld met hele slimme marketing niet elk cryptoproject ook daadwerkelijk goede intenties heeft.
In een domein waar veel geld te verdienen is zullen ook mensen cryptomunten lanceren om snel geld te verdienen.
Voor meer diepgaande informatie over wat crypto is hebben we een aparte blog geschreven.
Waarom investeren in crypto?
Het kan altijd interessant zijn om met een gedeelte van je geld te beleggen in crypto voor de langere termijn. Met lage rentestanden zijn veel mensen op zoek naar rendement, op een spaarrekening word je geld al jaren niet veel extra meer waard.
Voeg daar effecten als inflatie aan toe, en dit is de cocktail voor veel mensen om te zoeken naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Waarschijnlijk ook voor jou als lezer van deze blog. Veel mensen kiezen ervoor om ook wat van hun geld in crypto te stoppen.
Geld investeren in crypto kan met name interessant zijn omdat de cryptomarkt een jonge markt is die steeds volwassener lijkt te worden. Er zijn veel verschillende grote cryptoprojecten die wereldwijde bekendheid genieten en die door steeds meer mensen gebruikt worden.
De bekendste twee zijn Bitcoin en Ethereum. Deze twee munten hebben ook de grootste marketcap, dat wil zeggen dat er het meeste geld in deze twee munten zit.
Mogelijke investeringsstrategieën
Er zijn vele manieren om in crypto te investeren. Je hoeft overigens niet met veel geld te investeren. Je kan op veel platforms ook prima investeren met weinig geld! Maar hoe kan je duurzaam investeren voor de langere termijn? Hieronder volgen een paar veelgebruikte strategieën.
Beleggen
Beleggen is een gebruikelijke manier om geld te investeren in crypto. Hierbij investeer je geld in cryptomunten voor de langere termijn met de hoop dat de cryptomunten meer waard worden. Beleggen is de makkelijkste manier van geld investeren voor beginners.
Je kan ervoor kiezen om je goed in te lezen in het idee achter een bepaald cryptoproject dit project probeert te bereiken. Het is hierbij belangrijk om een beetje een beeld te krijgen van waar je in investeert. Kijk bijvoorbeeld op de website van het project, wat (onafhankelijke) media er over schrijft.
Niemand kan in de toekomst kijken, daarom is het belangrijk dat je zelf een afweging maakt. Kies je voor een bestaand project wat al jaren werkt? Of kies je voor iets revolutionairs nieuws, waar vanzelfsprekend meer risico aan vast zit.
Daytraden
Met deze methode kies je ervoor om dagelijks te handelen in crypto. Je kiest ervoor om vooral naar koersbewegingen te kijken en daarop te traden. Door het gebruik van verschillende analysemogelijkheden kan je proberen geld te verdienen door op de marktbewegingen in te spelen.
Dit is overigens niet de makkelijkste manier van investeren voor beginners aangezien je veel af moet weten van hoe je cryptomarkten en koersbewegingen moet analyseren. Daarnaast kan het lastig zijn omdat bij neerwaartse koersbewegingen je soms ook verlies kunt maken.
Dit is spannend als beginner omdat het wel omdat je op dag basis geld kunt verdienen maar ook kunt verliezen. Daytraders kijken vaak minder naar de fundamentele kant van cryptomunten, ze kijken vooral naar koersschommelingen.
DCA
Dollar cost averaging (DCA) is een stategie waar je geld periodiek inlegt in één of meerdere cryptomunten. Het makkelijkst is om dit te zien als een soort ‘’sparen in crypto’’. Er zijn vele DCA-tools waar je kunt instellen dat je op bepaalde vaste tijden in de week een bedrag inlegt.
Het belangrijkste idee achter traditionele DCA-methodes is dat je koersschommelingen opvangt door op vaste tijden gespreid in te kopen. Voor veel mensen is dit de meest rustige manier van investeren in crypto.
Je kunt er ook voor kiezen om te DCA’en waarbij je wel iets meer rekening houd met marktschommelingen. Hier zou je bijvoorbeeld een trading bot voor kunnen gebruiken. Die op bepaalde koersen automatisch voor je inkoopt/verkoopt.
Onze bots gebruiken trading signalen om op het juiste punt in te stappen en kopen als de koers onverhoopt toch nog verder naar beneden zou gaan via DCA bij om zo ervoor te zorgen dat er een winstgevende trade wordt gedaan.
Wil je ook automatisch traden met zeer goede resultaten? Download dan onze gratis uitleg via de homepagina.
Staking
Een ander populaire methode om te investeren is Staking. Staking zorgt er eigenlijk voor dat je meer van een bepaalde cryptomunt krijgt. Staking zou je het best kunnen zien als een soort rente die je krijgt. Bij sommige cryptomunten kan staking flink wat opleveren.
Er zijn meerdere manieren om te staken. Sommige cryptomunten hebben standaard een stakingprotocol, het bezit van deze munten zorgt automatisch dat je er meer krijgt. Er zijn ook cryptobeurzen waarop je crypto kunt staken. Hier gaat de beurs met jouw cryptomunten beleggen om er zo voor te zorgen dat jij een bepaald rentepercentage krijgt.
Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat staking risico’s met zich meebrengt. Dit komt doordat jouw crypto’s uitgeleend worden door het staking platform om er mee te beleggen. Bij grote koersschommelingen zou je rente naar beneden kunnen gaan, en bij het faillissement of een hack van staking platform is het maar de vraag of je je crypto terugkrijgt.
Het is dus vooral belangrijk dat je jouw risico spreidt niet je al je spaargeld op staking platforms plaatst.
Belangrijke tips over investeren in crypto
De cryptomarkt is een markt waar veel kansen liggen. Het is echter ook een markt waar koersen hard op en neer gaan en waar veel blijdschap en paniek bestaan. Hieronder geven we jou een paar belangrijke tips over investeren in crypto.
- 1. Maak een plan.
Zorg dat je een plan maakt voor jezelf waarom je in crypto wilt investeren en hoe je dit wil doen. Dit plan kan voor iedereen anders zijn. Zorg wel dat je goed voor jezelf bedenkt wat je risicoafweging is. Vragen die hierbij kunnen ondersteunen zijn: Begrijp ik het cryptoproject waar ik in investeer? Hoe groot zijn de risico’s ten opzichte van de mogelijke winst? Je kunt je plan net zo uitgebreid maken als dat je zelf wilt. Wij hebben wel de tip om goed na te denken over risico’s en hoeveel geld je maximaal zou kunnen missen.
- 2. Probeer emoties los te koppelen
Elke ervaren investeerder heeft wel eens flinke emotie meegemaakt. Blijdschap omdat je portfolio overnacht 50% meer waard wordt. Of intens verdriet omdat de boel met 70% naar beneden gaat. In het begin zal je merken dat je de neiging hebt om vaak naar koersen te kijken om te zien hoeveel je portfolio waard is. Als je een daytrader bent ontkom je er niet aan om dagelijks met koersen bezig te zijn. Als je voor een andere investeringsstrategie kiest, raden wij aan niet te veel met de dagelijkse emotie mee te gaan. Dit is voor je eigen gemoedstoestand, maar ook om te voorkomen dat je overhaaste beslissingen neemt.
- 3. Investeer nooit met meer geld dan je kan missen.
Dit is natuurlijk een open deur, maar toch! Investeren is leuk, en kan op de lange termijn een leuke bijverdienste zijn. Zorg wel dat je nooit met meer geld dan dat je kunt missen gaat investeren. Er zijn talloze verhalen van mensen die met al hun spaargeld of zelfs met leningen in cryptoprojecten gestapt zijn.
Hoe leuk verhalen van mensen als Didi Taihuttu ook zijn, de man die al zijn bezittingen verkocht om in bitcoin te investeren, het brengt gigantische risico’s met zich mee.
Er zijn duizenden verhalen waar dit soort acties fout zijn gegaan. Hetzelfde geld overigens over investeren met geleend geld. Hoe goed kansen ook lijken, wees je bewust van risico’s.
- 4. Probeer crypto eerst met kleine bedragen uit om een gevoel te krijgen hoe alles werkt.
Stel dat jouw persoonlijke situatie ervoor zorgt dat je een wat groter bedrag zou willen investeren dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor. Het kan echter wel handig zijn om eerst met wat kleinere bedragen te beginnen om een goed gevoel te krijgen hoe investeren in crypto werkt.
- 5. Spreid je risico
Wed nooit op één paard. Zorg altijd dat je je risico spreid, zowel binnen de cryptomarkt als daarbuiten. Zorg dat je geld in verschillende dingen investeert, en spaargeld achter de hand houdt. Ook binnen crypto zelf zijn er bepaalde projecten die gezien worden als minder risicovol dan anderen.
Zorg bij grotere hoeveelheden crypto dat je de bedragen verspreid over verschillende platforms. Mocht er iets gebeuren met een exchange (faillissement, gehackt etc.) dan ben je niet al je crypto kwijt.
- 6. Besef dat grote koersdalingen voor komen
Crypto is een zeer volatiele markt. Grote koersstijgingen komen voor, maar grote koersdalingen komen ook voor. Wat we al eerder als tip hebben gegeven, handel in dit soort situaties niet te veel uit emotie: maar houd je aan je plan.
Over het algemeen heeft de cryptomarkt de afgelopen 10 jaar laten zien dat koersen vaak herstellen.
- 7. Besef je dat niet elke cryptomunt hetzelfde is
Lees je goed in waar je in investeert. Op een verjaardag te horen krijgen van iemand ‘’ik heb door dit muntje mijn geld verdrievoudigd’’ is niet genoeg om als een kip zonder kop die munt te kopen. Lees goed in.
Munten met een grotere naamsbekendheid en market cap (hoeveel waarde zit er in totaal in de munt) zijn vaak wat veiliger dan kleine obscure muntjes.
Hoewel er daadwerkelijk zeer veel te verdienen is met hele kleine cryptoprojectjes is het wel belangrijk om je te realiseren dat dit zeer risicovol kan zijn. Sommigen critici zeggen zelfs: ‘’je kunt dan beter naar een casino gaan’’.
- 8. Denk na over je crypto opslag
Als je echt voor zeer lange termijn in een munt stapt, zonder echt te traden, denk dan is na over de opslag van je cryptomunten.
- 9. Wat is nou de beste cryptomunt om te investeren?
Dit kunnen we eigenlijk niet voor je bepalen. Belangrijk is dat je risico’s afweegt en kijkt naar verwachte winst. Voor iedereen is dit een andere afweging. Als je wat meer kunt missen kan het wellicht interessant zijn om wat kleine bedragen in de wat obscuurdere cryptomunten te investeren. Maar, misschien ben je juist iemand die investeert omdat je heel erg in een bepaalde munt geloofd. Andere mensen kiezen er voor om alleen maar naar koersgrafieken te kijken en juist daar op te handelen.
Gevaren als je investeert in crypto
We geven je een aantal meest voorkomende gevaren als je investeert in crypto. Deze risico’s kan je verminderen door je kennis te vergroten.
- 1: Koersen kunnen flink dalen
Er zijn zogeheten ‘’crashes’’ die in de cryptowereld wel eens voorkomen. Koersen die 80% naar beneden gaan is niet ongebruikelijk. Vaak herstelt dit weer vrij snel, maar het kan wel gigantisch schrikken zijn. Bereid je voor op dit soort (on)verwachte situaties.
- 2: Rug pulls
En rug pull is een frauduleuze actie waarmee de makers van een cryptomunt er met jouw geld vandoor gaan. Dit komt vaker bij de kleinere en obscuurdere cryptomunten voor. Jij koopt hun cryptomunt met geld of met een andere cryptomunt. En vervolgens met jouw geld er vandoor gaan. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor, zeker niet met munten die bij grote exchanges verhandelt worden.
- 3: Niet elke cryptomunt is technisch gelijk
Bitcoin is niet hetzelfde als ethereum, en ethereum is niet hetzelfde als ripple. Dat is het geval bij bijna elke cryptomunt. Technisch kunnen de munten van elkaar verschillen. Het belangrijkste om na te gaan is of de munt ‘’centraal’’ of ‘’decentraal’’ is.
Sommige munten worden door een centrale partij uitgegeven en daar komen wat extra risico’s bij kijken. Als de achterliggende partij in problemen komt weet je niet zeker of je munten veilig blijven. Als een munt decentraal is, dan is het risico vaak wat beperkter. Gelukkig is er veel in begrijpelijke taal geschreven over de achterliggende techniek achter verschillende crypto’s.
We hopen dat je hiermee een goede start kunt maken met het investeren in crypto, mocht je dit proces liever automatisch willen doen, download dan onze gratis gids.
Comments are closed.