Blog
dec 06
crypto wallet

De beste crypto wallet om veilig crypto te bewaren

Leestijd: 7 minuten

Wanneer je begint met crypto, kan het zijn dat je met veel nieuwe dingen in aanraking komt. Een belangrijk onderdeel is het opslaan van je crypto door het gebruik van een crypto wallet. Maar wat is een crypto wallet eigenlijk? Waarom is een crypto wallet nodig? En, welke cryptowallet is dan het beste? Hoe werkt een crypto wallet? In deze blog kun je de antwoorden vinden op jouw vragen.

Wat is een crypto wallet?

Een crypto wallet is een stukje offline of online software waar je cryptocurrencies kan opslaan. Een crypto wallet is eigenlijk een soort adres waarop jij jouw crypto kunt opslaan. Je kunt naar dit adres crypto storten en crypto versturen naar andere adressen. De makkelijkste vergelijking is dat een crypto wallet als een soort crypto bankrekening werkt.

De wallet is geen exchange dus je kunt hiermee niet traden via de crypto bot. Wat wij zelf graag doen is de crypto bot laten traden via een exchange zoals Binance en de winst omzetten naar BTC en die verplaatsen naar de offline wallet.

Welke crypto wallet kiezen

Hoe werkt een crypto wallet?

Crypto wallets bestaan uit twee elementen, een public key en een private key. De public key is de sleutel waarmee je adressen kunt aanmaken waar je crypto naar toe kunt sturen. De private key is het ‘’wachtwoord’’ waarmee je toegang krijgt om vanuit je eigen adressen crypto te versturen naar anderen. Het is heel belangrijk om je private key geheim te houden.

Omdat een private key vaak uit een hele lange reeks getallen en cijfers bestaat, is het moeilijk deze volledig te onthouden. Hier is een slimme oplossing voor bedacht, de seed phrase. Een seed phrase bestaat (meestal) uit 24 unieke Engelse woorden. Door een speciale wiskundige berekening kan uit je seed phrase een private key gemaakt worden. Door je seed te veilig bewaren heb je dus altijd toegang tot je private key, en daarmee je crypto. Belangrijk: hou je seed geheim!

Private key, public key, seed phrase: help! Gelukkig werken de meeste crypto wallets op een manier waar je maar één ding hoeft te doen. Zorg dat je de 24 woorden opschrijft en goed bewaart, en de wallet regelt de rest.

Welke crypto wallets zijn er?

Er bestaan verschillende soorten crypto wallets. De belangrijkste zijn: wallet-apps die je op je telefoon of computer kunt zetten, online wallets en hardware wallets. Al deze crypto wallets zijn in twee categorien onder te verdelen: custodial en non-custodial. Welke wallet voor crypto je kiest is aan jou.

Welke crypto wallets zijn er?

De Custodial

Een custodial wallet is een crypto wallet die beheerd wordt door een bedrijf. Vaak richten custodial wallets op gebruikersgemak of het verlagen van transactiekosten. Custodial wallets zijn over het algemeen het makkelijkst te gebruiken. Voorbeelden van custodial wallets zijn Muun, Blockchain.com wallet. Veel custodial wallets hebben ook een ingebouwde exchange waar je gemakkelijk met euro’s crypto kan kopen. Voorbeelden van dit soort custodial wallets van exchanges zijn Coinbase, Binance of Bitvavo. Bij deze exchanges kan je de crypto wallet online benaderen, of via de app. Custodial wallets hebben echter wel één groot nadeel, het beheer. Een bedrijf beheert je crypto namens jou. Als het bedrijf achter de custodial wallet bijvoorbeeld failliet gaat of gehacked wordt kan het zijn dat jij je crypto kwijt bent.

Non-custodial wallets

Dit zijn wallets die niet beheerd worden door een bedrijf. Het zijn wallets die jij zelf instelt en waar jij als enige zelf toegang toe hebt. Er zijn verschillende soorten non-custodial wallets. Er zijn non-custodial wallets op je telefoon in een vorm van een crypto wallet app. Deze app genereert een wallet voor je en geeft je de seed phrase. Gaat je telefoon ooit kapot, dan kun je met de seed phrase de wallet op een nieuwe telefoon herstellen. Voorbeelden hiervan zijn Bluewallet en Trust wallet.

De bekendste non-custodial wallets is de zogenaamde crypto hardware wallet. Dit zijn apparaatjes die je verbindt met een computer of een telefoon. Het apparaatje beheert je private key en je seed phrase. De kans dat er met hardware wallets iets fout gaat is bij goed gebruik zeer klein. Wat ook fijn is, als je hardware wallet niet verbonden is met je computer of telefoon, kan er ook niks gebeuren. Waar een wallet-app op een telefoon onderhevig kan zijn aan hack- of phishing pogingen. Bekende hardware wallet merken zijn Trezor en Ledger. Het nadeel van hardware wallets is dat het vaak wat tijd kost om een transactie te doen. Transacties doen met een hardware wallet kosten iets meer tijd omdat het proces uit wat meer stappen bestaat. Je moet bijvoorbeeld de wallet met de computer verbinden, een pincode op de wallet invoeren etc.

Hoe maak ik een crypto wallet aan

Hoe maak je een crypto wallet aan?

Hoe maak ik een crypto wallet aan? Dit is een goede vraag! Je kan op verschillende manieren een crypto wallet aanmaken. De simpele custodial wallets zoals apps op je telefoon zijn vaak na een aantal korte stappen al gelijk klaar voor gebruik. Non-custodial wallets zoals hardware wallets vereisen vaak iets meer stappen. Met name omdat je daar een een backup moet maken van je seed phrase. Deze seed phrase is belangrijk om de hardware wallet te kunnen herstellen mocht de hardware wallet bijvoorbeeld kapotgaan.

Wat is de beste crypto wallet?

Dit is een lastige vraag, die niet een eenduidig antwoord kent. Waar sommige websites schreeuwen ‘’this is the best crypto wallet’’, geloven wij daar niet zo in. Want wat is de beste wallet voor crypto: De veiligste? De gebruiksvriendelijkste? Hardware wallets zijn duidelijk veiliger dan custodial wallets, maar wat minder gebruiksvriendelijk, zeker voor kleine betalingen. Het is beter om te kijken naar wat een goede wallet voor crypto is voor jouw situatie.

Een goede manier om naar crypto wallets te kijken is door twee dingen in acht te nemen. Wat wil je met de crypto doen? En welk risico loop je met een bepaalde wallet? Als je een kleine hoeveelheid crypto in de custodial wallet van een exchange zoals bitvavo laat staan is het risico natuurlijk beperkt. Mocht er iets met de exchange gebeuren is voor jou de persoonlijke schade te overzien. Mocht het om grotere hoeveelheden gaan, bijvoorbeeld een substantieel deel van je spaargeld, dan is het misschien handig om het zelf op een hardware wallet op te slaan. Aangezien de financiële situatie van iedereen anders is, zal deze afweging dus voor iedereen anders zijn. Het belangrijkste is dat je nadenkt over dit soort vragen, welk risico je iets waard vindt. Overigens kan het ook nog een goed idee zijn om crypto te verspreiden over verschillende wallets bij grotere bedragen.

‘’Welke crypto wallet is het beste?’’ is dus eigenlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

geld van de toekomst

Welke hardware wallet is het beste?

Wil je een crypto wallet kopen: voor beginners en gevorderde is de keuze eigenlijk beperkt tot twee grote merken: Trezor en Ledger. Beide merken werken goed, makkelijk en zijn betrouwbare crypto wallets. Over het algemeen ervaren mensen de Trezor als iets gebruiksvriendelijker. Het voordeel van de Ledger is dat er meer verschillende soorten crypto op kunnen worden opgeslagen. Op de sites van de fabrikanten kun je eenvoudig vergelijken, welk model het beste bij jouw situatie past. Buiten deze twee grote merken zijn er ook nog andere hardware wallets zoals de BitBox en de Goldcard. Deze wallets zijn vooral voor echte computer-experts bedoeld, en niet aan te raden voor beginners.

Hoe gebruik je een hardware wallet?

Vrijwel alle hardware wallets werken op dezelfde manier. Een apparaatje beheert je seed phrase en private key, die je kunt verbinden met wallet software om transacties te doen. Het instellen van een hardware wallet gaat vrij eenvoudig. Het bestaat uit een paar stappen die voor elk merk wallet net even anders zijn. Het proces ziet er ongeveer zo uit:

  1. Download de software van de fabrikant van de hardware wallet en installeer deze.
  2. Verbind de hardware wallet met de computer.
  3. Volg de stappen in de software om de hardware wallet te installeren.

Hoe deze stappen er precies uitzien verschillen per fabrikant. Elke fabrikant heeft duidelijke uitleg op zijn eigen website.

betalingen doen naar elkaar

Waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik van een hardware wallet?

De belangrijkste tip is: bewaar je seed phrase goed. Mocht je hardware wallet kapot gaan dan kan je met een nieuwe hardware wallet en je seed phrase al je crypto adressen weer herstellen. Verder kan je met de volgende tips de aankoop en het gebruik van de hardware wallet zo veilig mogelijk maken.

  • Koop een hardware wallet altijd bij de fabrikant zelf of een erkende verkoper. Zo beperk je het risico, en weet je zeker dat je het legitieme product. Er zijn verschillende erkende Nederlandse verkopers zoals Cryptomaan, btcdirect of zelfs Coolblue.
  • Controleer na aankoop altijd of de verpakking gesealed is en of de verpakking in goede staat is. Tip: fabrikanten hebben op hun website precies staan hoe de wallet verpakt hoort te zijn. Klopt er iets niet? Gebruik de wallet niet en neem contact op met de fabrikant of de erkende verkoper
  • Controleer de hardware wallet en de eventuele accessoires goed. Ziet alles er nieuw uit? Zie je iets afwijkends zoals vingerafdrukken, plastic behuizing die beschadigd is of een kabel die niet origineel is? Gebruik de wallet niet en neem contact op met de fabrikant of de erkende verkoper.
  • Download de wallet software alleen via de website van de fabrikant. Zo weet je zeker dat je de juiste software hebt.
  • Zorg dat je de wallet altijd in combinatie met een computer of telefoon gebruikt die geüpdatet is. Zo beperk je de kans op virussen of malware en is je crypto het meest veilig.
  • Sla je seed phrase (24 woorden) niet digitaal op. Maak ook geen foto’s van je seed phrase. Schrijf je seed phrase bijvoorbeeld op papier (24 woorden) en sla deze ergens veilig op.
  • Vul je seed phrase nooit zomaar ergens in. Bij de meeste hardware wallets vul je een seed alleen in bij het herstellen van je wallet, bijvoorbeeld als de vorige kapot is gegaan.

De laatste tip die we je meegeven voor als je begint met een hardware wallet, oefen eerst! Door met de hardware wallet crypto heen en weer te sturen leer je het best hoe die werkt. Leer de wallet eerst kennen door kleine bedragen te ontvangen en te versturen. Mocht iets niet lukken of verkeerd gaan, dan is de schade niet groot. Gelukkig is de bijbehorende wallet software tegenwoordig zeer gebruiksvriendelijk en is de kans dat er iets fout gaat zeer klein zo lang je maar je seed phrase veilig bewaart.