Blog
jun 11
staking crypto

staking crypto, alles wat je er over moet weten

Leestijd: 18 minuten

De wereld van cryptocurrencies is zeker indrukwekkend te noemen. Het staat bol van de technologische ontwikkelingen en dat betekent ook dat er allerlei nieuwe termen ontstaan waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Neem nu het fenomeen ‘staking’. Het is een term die je misschien wel eens bent tegengekomen, maar nog niet helemaal begrijpt. Na het lezen van dit artikel is dat vast en zeker anders. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over crypto staking. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Crypto betekenis en staking: welke onderwerpen komen aan bod in dit artikel?

Wie voor het eerst investeert in crypto begint aan een geweldig avontuur. Natuurlijk moet je eerst weten wat crypto precies is. Crypto betreft digitale valuta’s die je kunt verhandelen of waar je op kunt speculeren. Zoals met alles is het begin niet gemakkelijk. Het leren begrijpen van crypto kost tijd en een flinke dosis geduld. En de kans is best groot dat je aan het begin fouten maakt en geld verliest. Maar we willen je zeker niet ontmoedigen, want er valt een hoop te leren en je zult merken dat je na verloop van tijd beter gaat traden. Maar om dat niveau te bereiken heb je voldoende kennis nodig van belangrijke termen als crypto staking. Met het lezen van dit artikel ben je in elk geval goed op weg. De volgende onderwerpen komen zometeen aan de orde:

  • Wat is crypto staking?
  • Hoe werkt crypto staking?
  • Is crypto staking wel of niet risicovol?
  • Wat is Proof-of-Stake?
  • Waarom is het een goed idee om een langere periode crypto te staken?
  • Hoe begin je met crypto staking?
  • De rol van nodes binnen het Proof of Stake netwerk
  • Hoe verdien je geld met crypto staking?
  • Kun je een cryptomunt ook unstaken?
  • Wat is een crypto pool?
  • Is crypto staking een vorm van passief inkomen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van crypto staking?
  • Bitvavo staking
  • Welke staking munten heeft Bitvavo?
  • Crypto staken op Binance
  • Crypto staken op Kraken
  • Crypto sturen van Bitvavo naar Binance: zo doe je dat
beste manier staken

Wat is crypto staking?

Dagelijks verschijnen er nieuwe crypto projecten op de markt die investeerders de mogelijkheid geven om te staken. En de groep mensen die besluit om geld te steken in digitale munten groeit elke dag. Wist je dat de Nederlandse cryptomarkt inmiddels 1.6 miljoen beleggers telt en dat het er wereldwijd meer dan 300 miljoen zijn? Een aanzienlijk deel van deze groep kiest voor crypto staking. Misschien vraag je jezelf af: Wat is staken crypto nu eigenlijk? Het betekent dat je een of meerdere cryptomunten koopt en die bewaart in jouw wallet. Lukt het jou om langere tijd te crypto staken, dan ontvang je een beloning. Door crypto te bewaren draag je namelijk bij aan het in stand houden van een blockchain of crypto platform.

Tip: kies voor een staking munt met een regelmatige beloning

Het ontvangen van een mooie beloning is een goede reden om te kiezen voor crypto staking. Hou er echter rekening mee dat jouw verdiensten niet meteen worden uitbetaald. Het kan best vervelend zijn om lang te wachten op je beloning en dat je het geld niet meteen kunt herinvesteren voor meer rendement. Wij raden aan om te investeren in een cryptomunt met een dagelijkse of wekelijkse beloning. Op die manier profiteer je echt het meest van staken crypto.

Hoe werkt crypto staking?

Dat je door middel van staking crypto bijdraagt aan een blockchain klinkt mooi, maar hoe zit dat dan precies? Dat leggen we je graag haarfijn uit. Cryptomunten die staking aanbieden gebruiken een zogeheten ‘consensus algoritme’ dat Proof-of-Stake wordt genoemd. Dit houdt simpelweg in dat alle transacties op de blockchain geverifieerd en gecontroleerd worden zonder een bemoeienis van een derde partij, zoals een bank of de overheid. Wanneer je kiest voor crypto staking ga je deel uitmaken van dit proces, dat gedecentraliseerd wordt genoemd.

wat is staking crypto

Is crypto staking wel of niet risicovol?

Misschien vraag je je af: wat is staking crypto nu eigenlijk? Daar kunnen we een vrij simpel antwoord op geven. Je kunt staking crypto het beste vergelijken met de rente die je ontvangt van een bank, hoewel daar op dit moment natuurlijk geen sprake van is. Op dit moment is staking crypto dan ook lucratiever dan het vasthouden van geld op de bank. Wel willen we benadrukken dat crypto vanwege de volatiliteit meer risico met zich meebrengt dan het laten staan van je geld op de bank. Ja, er is sprake van inflatie, maar een crash zoals we die gezien hebben bij Terra Luna komt bij traditioneel geld eigenlijk niet voor.

Wat is Proof-of-Stake?

Eerder in dit artikel noemden we het Proof-of-Stake consensus. Dit algoritme is zeer belangrijk voor het voortbestaan van veel cryptomunten, waaronder Cardano (ADA) en Solana (SOL). Om te begrijpen waarom moeten we kijken naar de blockchain. Dit is een database waarin alle crypto transacties opgeslagen worden in blokken. Alle blockchain bevatten dus goedgekeurde transacties. En dagelijks wordt de blockchain uitgebreid met nieuwe blokken. Sommige daarvan worden gemaakt door middel van staking. Dat is alleen mogelijk als mensen hun cryptocurrencies in hun wallet vasthouden. Pas dan kunnen er namelijk nieuwe blokken worden gecreëerd. Wanneer jij dus kiest voor staking speel je een belangrijke rol in het proces achter crypto en blockchain, net als duizenden anderen. Samen maak je crypto mogelijk!

Waarom is het een goed idee om een langere periode crypto te staken?

Misschien ben je van plan om een of meerdere cryptomunten langere tijd te bewaren. Je kiest dus voor een investering op lange termijn, in de hoop dat het na een bepaalde periode winst oplevert. In dat geval is het best een goed idee om te gaan staken. Hoe meer cryptomunten je vasthoudt, hoe hoger de beloning is die je ontvangt.

Hoe begin je met crypto staking?

Cryptocurrency staking klinkt vanwege de beloningen best aantrekkelijk, maar hoe begin je? Daar kunnen we een kort, maar krachtig antwoord op geven: door crypto te kopen. Alles begint met het kiezen van een goede crypto exchange of broker. Bekende internationale namen zijn bijvoorbeeld Binance, Kraken of Coinbase. In Nederland zijn onder andere Bitvavo en Bitcoin Meester populair onder investeerders. Maak een account aan bij een van deze exchanges om te beginnen aan jouw crypto avontuur. De meeste exchanges geven jou een gratis wallet die staking ondersteunt. Koop vervolgens een of meerdere digitale munten met fiat geld en wissel het om voor crypto. Vervolgens stort je deze cryptomunt(en) in je staking wallet. Een kind kan de was doen, en het levert je als het goed is nog geld op ook!

wat betekend staking crypto

De rol van nodes binnen het Proof of Stake netwerk

Crypto staking bestaat natuurlijk niet zomaar. Nee, het is een belangrijke financiële prikkel om de blockchain infrastructuur op te bouwen. Ook zorgt het er voor dat alle nodes, die in feite een knooppunt binnen het netwerk vormen, op een betrouwbare en veilige manier functioneren. Een node kan onmogelijk een ‘foute’ transactie toevoegen aan een blok. Probeert de software dit wel, dan stopt het knooppunt met het valideren van nieuwe blokken. Ook volgt er uiteraard geen beloning in de vorm van crypto. In feite wordt de node uit het Proof of Stake netwerk gegooid en dus is staking voor de miner niet meer mogelijk.

Hoe verdien je geld met crypto staking?

Dat je geld kunt verdienen met crypto staking staat vast. Maar hoeveel precies kunnen we niet zeggen. Dit hangt af van de cryptomunt die je kiest. Elk project hanteert eigen regels en we raden aan om je daarin te verdiepen voordat je ergens een investering in doet. Feit is wel dat jouw beloningspercentage stijgt naarmate je cryptomunten langer in je wallet bewaart.

Kun je een cryptomunt ook unstaken?

Wie weet heb je enige tijd cryptomunten gestaked en ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Het is zeker mogelijk om te stoppen met staking, tenzij de regels anders zijn. Lees dus voor de zekerheid wel de voorwaarden door van een bepaalde staking munt om verrassingen te voorkomen.

Wat is een staking pool?

Sommige Proof-of-Stake netwerken hebben een groot aantal cryptomunten nodig om nieuwe blokken te kunnen valideren. Zodoende kiezen ze er soms voor om hun digitale coins bij elkaar te plaatsen in een zogeheten ‘staking pool’. Om dit mogelijk te maken is er een groep mensen nodig die bereid is om hun cryptomunten samen te voegen. Dit doen ze natuurlijk niet zomaar. De voornaamste reden voor mensen om deel te nemen aan een staking pool is dat het hun kansen vergroot om blokken te valideren. Oftewel: de kans op een beloning in de vorm van crypto neemt toe. En wie wil dat nou niet?

wat is een staking pool

Is crypto staking een vorm van passief inkomen?

Heb je altijd al gedroomd van een passief inkomen? Dan is cryptocurrency staking best een goed idee, want het komt er aardig bij in de buurt. Het enige wat je hoeft te doen is het bewaren van cryptomunten in ruil voor ‘digitale rente’. Aan de andere kant brengt een investering in crypto wel risico’s met zich mee. De cryptomarkt is vrij onvoorspelbaar en je kunt zowel winst als verlies maken. Wel zijn er steeds meer mogelijkheden om een passief inkomen te generen met digitale munten, waaronder crypto staking. Ook het aantal opties om je munten te bewaren neemt toe. Al eerder schreven we over de wallets van exchanges en brokers. Een andere populaire optie is het gebruik van Trust Wallet voor crypto staking. Ook dit is een digitale portemonnee, dat je het beste kunt zien als stukje software. Download de Trust Wallet, kies een cryptomunt om te staken en stort het vervolgens in de wallet.

Wat zijn de voor- en nadelen van crypto staking?

Inmiddels weet je al aardig hoe cryptocurrency staking werkt. De vraag is natuurlijk wel: is het ook echt iets voor jou? Hoog tijd om de voor én nadelen van deze vorm van een ‘passief inkomen’ op een rijtje te zetten

Voordeel: staking is energiezuiniger dan minen

Minen staat niet bepaald bekend als duurzaam, iets dat in onze huidige wereld uitermate belangrijk wordt gevonden. Minen kost veel energie omdat het deel uitmaakt van het Proof-of-Work algoritme. Miners zijn personen die transacties op het netwerk controleren. Aangezien het hele proces online plaatsvindt doen ze dit natuurlijk niet handmatig. De verificatie en controle vindt plaats binnen een netwerk van computers, die nodes worden genoemd. De software voert ingewikkelde berekeningen uit om de publicatie van een blok mogelijk te maken. De miner die als eerste een oplossing heeft ontvangt crypto als beloning. Bitcoin wordt op deze manier gecreëerd. De software nodig is om de mathematische puzzel op te lossen is zeer geavanceerd, kost veel energie en haal je niet zomaar in huis.  Bij Proof-of-Stake is mining niet meer nodig wat het automatisch een zuinige en milieuvriendelijke consensus maakt. Bovendien heb je er geen ingewikkelde technische kennis voor nodig, terwijl dit bij Proof of Work wel zo is.

Het risico van crypto en staking: dalende koersen

Soms pakt een crypto investering behoorlijk goed uit. Ontelbaar veel investeerderd van over de hele wereld hebben er al een mooi rendement mee behaald. Soms op basis van geluk, maar even vaak door over voldoende kennis en strategisch inzicht te beschikken. Voor crypto staking hoef je niet eens zo heel veel geld te investeren. Maar een grote investering betekent wel dat je meer munten bezit. En dat betekent dus een hogere beloning. Dit klinkt allemaal mooi en aardig, maar wees je ook bewust van de nadelen van crypto staking. Hoe mooi het rendement ook mag lijken, je loopt altijd risico om geld te verliezen. Het komt nu eenmaal wel eens voor dat de koers van een bepaalde cryptomunt daalt. Dit heeft meteen effect op de hoeveelheid rendement die je behaald met crypto staking. Stel je voor dat het percentage dat je er mee kunt verdienen 20 procent per jaar is. Dat is heel hoog, maar het risico op verlies is dan ook ingecalculeerd. Op het moment dat een cryptomunt in een jaar bijvoorbeeld 30 procent in waarde daalt, maak je verlies.

Niet elk project is betrouwbaar

Niet elk crypto project is helaas te vertrouwen. We willen je natuurlijk niet bang maken, maar oplichting is aan de orde van de dag. Door cryptomunten met zorg en aandacht te kiezen kun je een hoop problemen voorkomen. Word geen slachtoffer en verdiep je in een project voordat je investeert. Crypto staking is een interesante optie, maar wees voorzichtig en kijk niet alleen naar het jaarlijkse rendement dat een cryptocurrency oplevert.

nadelen van staking

Pas op voor cryptomunten met weinig liquiditeit

Liquiditeit is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een cryptomunt. Dit heeft betrekking op de eenvoud waarmee de digitale valuta voor een goede prijs te verhandelen is. Een liquide cryptomunt op een exchange is vrijwel altijd beschikbaar om in te handelen. Helaas vindt soms ook het tegenovergestelde plaats. Een cryptomunt die niet liquide is vormt een risico voor investeerders. Een altcoin met een kleine marktkapitalisatie (te vergelijken met de beurswaarde van een bedrijf) heeft soms nauwelijks liquiditeit waardoor je het lastig kunt kopen, verkopen of verhandelen op een exchange. Daardoor is het geen goed idee om er in te investeren, laat staan dat je kiest voor staking. Kies altijd voor een cryptomunt met een hoog handelspercentage. Daar kun je wederom achterhalen door je voldoende in te lezen in een project.

Lock-up periodes

Het is nooit verkeerd om te staking regels van een bepaalde cryptomunt een paar keer door te lezen. Zo kan het zijn dat er sprake is van een zogeheten ‘lock up periode’. Simpel gezegd houdt dat in dat de eventuele winst uit een bepaalde investering een periode niet kunt laten uitbetalen. Dit kan variëren van 3 tot 6 maanden tot wel een jaar. Naast het feit dat je geen winst kunt laten uitbetalen, is het ook niet mogelijk om je cryptomunten te ‘unstaken’ bij eventueel verlies. Voor sommige investeerders heeft dit geleid tot verlies en dat is jammer. De oplossing? Heel simpel: kies voor staking munten zonder een lock up periode.

Cybercriminelen liggen op de loer

De populariteit van crypto neemt niet voor niets toe. Wist je dat de rijkste persoon uit de cryptocurrency wereld ruim 96 miljard dollar heeft? Zijn naam is Changpeng Zhao, de oprichter van de wereldberoemde crypto exchange Binance. Wil je in zijn voetsporen treden, desnoods met iets minder geld? Dan is het heel verstandig om de private keys van jouw crypto wallet goed te bewaren. Een nadeel van crypto in het algemeen is namelijk dat het verbonden is met het internet. Nu hoeft dat niet perse slecht te zijn, maar wel dat er cybercriminelen op de loer liggen die elke kans aangrijpen om jouw waardevolle digitale geld te stelen. Deel daarom nooit jouw wachtwoord(en) en de private keys van de crypto wallet. Heb je veel geld geïnvesteerd? Bewaar jouw cryptocurrencies dan bij voorkeur in een hardware wallet in plaats van op een exchange. Dit is een klein apparaatje dat je middels een USB aansluiting kunt aansluiten op de pc, laptop of tablet. Omdat er geen sprake is van een internetverbinding hebben hackers geen kans om jouw crypto te stelen. Een hele veilige optie dus, helemaal wanneer je van plan bent om cryptomunten langere tijd te bewaren. 

Tip: maak altijd een back-up van jouw crypto wallet

‘HODL’ is een veelgebruikte term onder crypto investeerders. Het is haast net zo bekend als staking en de afkorting van ‘Hold On For Dear Life’. Zoals de naam misschien al zegt betekent het dat je jouw cryptomunten voor een langere tijd bewaart. Of je nu wel of niet aan HODL of staking doet, maak altijd een back-up van jouw crypto wallet. Op die manier ben je bij eventuele problemen, zoals het vergeten van een wachtwoord, niet meteen al jouw geld kwijt. En bewaar jouw private keys op een veilige plek waar alleen jij van op de hoogte bent. Zo kun je op een veilige manier HODL’en en/of staken!

Staking Bitvavo en staking rewards Bitvavo

Bitvavo is een van de meest bekende cryptocurrency exchanges van Nederland. Het werd in 2017 opgericht door Jelle de Boer en Tim Baardse. De lancering vond plaats in 2018. Binnen een paar jaar wisten deze twee mannen een crypto exchange en broker op te richten die inmiddels niet meer weg te denken is uit Europa. Op dit moment vind je bij Bitvavo meer dan 155 munten. Een deel van deze cryptomunten kun je ‘inzetten’, oftewel staken.  Wil je nu eindelijk wel eens antwoord op de vraag ‘Wat is staking Bitvavo precies?’. We leggen het je graag uit. Een van de interessante kenmerken van staken Bitvavo is dat het zowel on-chain als off-chain staking aanbiedt. Beide bieden Bitvavo staking rewards aan. De eerstgenoemde term houdt in dat je cryptomunten inzet die van het Proof-of-Stake proces gebruik maken. Denk bijvoorbeeld aan Ether (ETH), Cardano (ADA) en Tezos (XTZ). Op deze manier lever je een goede bijdrage aan de blockchain van een cryptomunt en daar ontvang je een beloning voor. Staking Bitvavo biedt verschillende mogelijkheden en dat weten gebruikers zeker te waarderen.

Wat betekent off-chain en on-chain staking Bitvavo?

Off-chain betekent dat Bitvavo zelf vergoedingen uitbetaalt aan gebruikers,  in plaats van dat dat gebeurt vanuit de blockchain zelf. Dit is minder ingewikkeld dan het klinkt. Sterker nog, het is best voordelig want Bitvavo regelt het staken van de munten. Schakel zelf de ‘on chain’ of ‘off-chain’ staking in, en een kind kan de was doen. Dit betekent natuurlijk niet dat je het eigenaarschap van jouw dierbare cryptomunten uit handen geeft. Je kunt altijd stoppen met crypto staking als je dat wenst.

Welke staking munten heeft Bitvavo en wat zijn de Bitvavo staking percentages?

Bitvavo is niet voor niets een populaire broker en crypto exchange in Europa. Het bedrijf breidt haar diensten steeds verder uit, niet alleen over de landsgrenzen maar ook wat betreft staking. Veel gebruikers zijn erg enthousiast over de jaarlijkse Bitvavo staking vergoeding en die willen we dan ook graag even benoemen. Op dit moment maken de volgende cryptomunten deel uit van de exchange, inclusief de volgende jaarlijkse Bitvavo staking percentages:

  • ARK (ARK): 1,07 procent
  • Bitcoin (BTC): 0,77 procent
  • Bitcoin Cash (BCH): 1,02 procent
  • Cardano (ADA): 5 procent
  • Chainlink (LINK): 0.49 procent
  • Dai (DAI): 6.10 procent
  • Ethereum (ETH): 1.01 procent
  • Litecoin (LTC): 1.04 procent
  • ICON (ICX): 7.50 procent
  • NEO (NEO): 0.52 procent
  • Ontology (ONT): 0.51 procent
  • Tether (USDT): 6.10 procent
  • Tezos (XTZ): 0.66 procent
  • Tron (TRX): 1.03 procent
  • USD Coin (USDC): 6.10 procent
  • VeChain Thor (VET): 0.49 procent
  • Waves (WAVES): 5.50 procent

Crypto sturen van Bitvavo naar Binance: zo doe je dat

bitvavo review

Bitvavo is natuurlijk niet de enige aanbieder van crypto staking in Nederland. Het bedrijf heeft te maken met concurrentie uit binnen én buitenland. Zo kan het qua klanten, invloed en handelsvolume echt niet op tegen Binance. Het van oorsprong Chinese bedrijf is sinds de oprichting in 2017 uitgegroeid tot een gigant en biedt uiteraard ook staking diensten aan. Bij deze een overzicht van de cryptomunten die je kunt staken bij Binance:

  • QTUM Staking Rewards (QTUM)
  • Komodo Staking Rewards (KMD)
  • Vechain Staking Rewards (VET)
  • Ontology Staking Rewards (ONT)
  • NEO Staking Rewards (NEO)
  • Elrond Staking (ERD)
  • EOS Staking (EOS)
  • ARPA Staking (ARPA)
  • TROY Staking (TROY)
  • Lisk Staking (LSK)
  • Theta Staking (THETA)
  • LOOM Staking (LOOM)
  • KAVA Staking (KAVA)
  • Tezos Staking (XTZ)
  • ATOM Staking (ATO)
  • TRON Staking (TRX)
  • Algorand Staking Rewards (ALGO)
  • ONE Staking (ONE)
  • Fetch.ai Staking (FET)
  • Stratis Staking Rewards (STRAT)
  • Stellar Inflation Rewards (XLM)

Cryptomunten van- en naar je wallet address sturen

Zoals je ziet is het rijtje staking munten van Binance anders dan die van Bitvavo. Het kan zeker geen kwaad om een account aan te maken bij beide exchanges, zodat je volop kunt variëren. Misschien wil je graag crypto van de ene naar de andere aanbieder sturen. Gelukkig is het versturen van crypto van Binance naar Bitvavo (en andersom) een fluitje van een cent. Als het goed is heb je na het goedkeuren van jouw account op beide exchanges een wallet met een eigen adres. Een wallet addres is bijna hetzelfde als een eigen bankrekening. Het geeft aan van wie het geld afkomstig is. Het grote verschil is natuurlijk dat er bij crypto geen enkele bank betrokken is. Wil je crypto sturen van Binance naar Bitvavo? Volg dan dit stappenplan:

  • Stap 1: Klik op het kopje ‘Menu’ en daarna op ‘storten’. Als het goed is staat hier het wallet addres van de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd.
  • Stap 2: Kopieer jouw wallet address.
  • Stap 3: Klik nu op ‘Wallet’ en daarna op ‘Spot Wallet’. Als het goed is zie je de optie ‘Withdraw’ staan. Daarmee kun je heel eenvoudig cryptomunt(en) overboeken naar een andere exchange.
  • Stap 4: Plak jouw wallet address bij ‘Recipient Address’.
  • Stap 5: Bepaal hoeveel digitaal geld je van Binance naar Bitvavo wil sturen, of andersom.

Binance staking

Binance is een grote en complexe exchange. Wie het voor het eerst bezoekt kan best overweldigend raken door het enorme aanbod aan digitale munten en handelsopties. Toch loont het om je te verdiepen in het staking proces van Binance. Over het algemeen levert het je namelijk meer op dan bij Bitvavo. De zogeheten ‘Annual Percentage Yield’ (APY) van Binance staking, vergelijkbaar met de rente bij een bank, zijn vrij hoog. Bij deze een klein overzicht van bekende cryptomunten met een hoog APY:

  • Bitcoin (BTC): 8.19 procent
  • Ethereum (ETH): 10.12 procent
  • BUSD (BUSD): 13.33 procent
  • AAVE (AAVE): 6.49 procent

Hoog APY: veel winst, ook meer risico

Bovenstaande percentages zijn hoog en dat maakt staking op Binance aantrekkelijk veel voor investeerders. Probeer je eens voor te stellen dat je 1000 euro investeert in een cryptomunt. Met een APY van 10 procent verdien je dus jaarlijks 100 euro. Zonder er iets voor te hoeven doen, dus dat is mooi meegenomen! En het komt regelmatig voor dat de rente in de loop van het jaar stijgt. Een groot verschil met de rente op je spaarrekening, dat inmiddels 0 is. Maar wees je bewust van het feit dat er ook een risico verbonden is aan een hoog APY. Je kunt jouw inleg ook verliezen, dus handel/stake voorzichtig.

Hoe gaat staking op Binance in zijn werk?

Binance heeft zowel een desktop versie als een goed werkende app. Wij vinden staking het meest eenvoudig en overzichtelijk via de desktop, maar dat is uiteindelijk jouw eigen keuze. Een van de interessante kenmerken van deze internationale exchange is dat je meerdere staking opties hebt. Laten we eerst eens kijken naar ‘flexibel staken’ en ‘vast staken’. Je vindt ze allebei onder de knop ‘Binance Earn’. Bij de eerste optie kies je een cryptomunt tegen een bepaalde rente die wordt aangeboden. Klik op de knop ‘inleggen’ om te beginnen of selecteer ‘opt in’ om dat automatisch te doen.

blockchain

Binance Earn

Vast staken is ook een optie op Binance. Net als bij de  flexibele optie dien je eerst naar het menu van Binance Earn te gaan. De manier waarop je kunt inleggen is hetzelfde, maar het grote verschil zit hem in het feit dat je cryptomunten voor een bepaalde periode moet bewaren. Dit zijn zowel korte periodes als 7 of 15 dagen als 60 of zelfs 90 dagen. Deze cryptomunten leveren je het meeste op wanneer je er niet aankomt. Haal je ze voor een bepaalde periode weg uit de exchange? Dan ontvang je ook geen staking rewards, oftewel beloningen.

Staking crypto via Binance Launchpad

Wil je eens wat anders dan ‘vast’ of ‘flexibel’ staken? Ook dat kan op Binance, en wel via de knop ‘Launchpad’. Wie graag cryptomunten zoals BUSD of Binance Coin (BNB) wil inleggen is hier helemaal op zijn plek. Zoals de naam misschien al doet vermoeden kun je via deze optie investeren in nieuwe cryptocurrencies of staken voor een hogere APY.


Crypto staking via Binance Vault

Tenslotte is het nog mogelijk om te staken via de ‘Binance Vault’. Dit onderdeel van de exchange richt zich speciaal op de eigen token van Binance, Binance Coin (BNB). Deze optie is interessant, maar niet echt goed zichtbaar. Wanneer je inlogt op de app dien e te klikken op ‘Binance Earn’. Selecteer vervolgens ‘BNB Fault’ onder ‘flexibele looptijden’. De vraag is natuurlijk wel: Wat maakt Binance Fault nu zo interessant? Heel simpel: Over de BNB in het Vault gedeelte ontvang je rente in meerdere cryptomunten.

DeFi staking op Binance

Binance Earn is hét gedeelte van deze wereldberoemde crypto exchange voor staking. Je vindt er werkelijk alle opties die met deze manier van investeren te maken hebben. Wat je ook van plan bent om te doen: het is zeker de moeite waard om er eens te kijken. Neem nu DeFi staking, dat we graag nog even willen benoemen. Dit heeft betrekking op verschillende DeFi cryptomunten die je kunt staken. ‘DeFi’ is de afkorting van ‘Decentralized Finance’ en houdt in dat er gedecentraliseerde blockchains en netwerken worden gebruikt om traditionele financiële producten om te zetten in transparante protocollen zonder tussenpersonen. Binance biedt naar eigen zeggen alleen betrouwbare DeFi producten aan, zoals het peer-to-peer platform Compound en de DEX Curve. Toch kan het zeker geen kwaad om zelf onderzoek te doen.

Kraken staking

Kraken is inmiddels een ‘oudje’ in cryptoland. Deze exchange werd in een voor crypto investeerders ver verleden opgericht door Jesse Powell. Om precies te zijn: in 2013, als een alternatief voor de ooit zo dominante exchange Mt. Gox. Kraken is qua opties kleiner dan Binance, maar kan wel rekenen op 4 miljoen klanten (cijfers uit 2019) en is een van de grootste exchanges wereldwijd. Veel investeerders weten het te vinden vanwege de hoge veiligheidsgraad. Zo wordt maar liefst 95 procent van het geld van gebruikers in een cold wallet bewaard. En uiteraard is het mogelijk om gebruik te maken van Kraken staking. Net als bij Bitvavo kun je gebruik maken van zowel ‘on-chain staking’ als ‘off-chain staking’.  Je hebt dus meerdere opties van inzetten op een veilige manier. De ‘on-chain’ cryptocurrencies die je momenteel op Kraken kunt staken zijn als volgt:

  • Ethereum (ETH)
  • Kava (KAVA)
  • Cosmos (ATOM)
  • Kusama (KSM)
  • Algorand (ALGO)
  • Mina (MINA)
  • Solana (SOL)
  • Polkadot (DOT)
  • Tezos (XTZ)
  • Tron (TRX)
  • Secret (SCRT)

En de ‘off-chain staking coins’ op Kraken zijn:

  • Bitcoin (BTC)
  • Euro (EUR)
  • US Dollar (USD)

Waarom kiest Kraken voor on-chain staking?

Laten we nog eens verder duiken in het ‘on-chain staking’ proces. Het maakt namelijk gebruik van het Proof of Stake protocol waar we al eerder over schreven. Dit is belangrijk voor Kraken omdat het PoS consensus mechanisme er voor zorgt dat transacties veilig en efficiënt kunnen worden verwerkt. Bovendien kost PoS minder energie én werkt het ook og eens sneller dan het Proof of Work protocol, dat onder andere bij Bitcoin wordt toegepast. Maar dat is niet de enige reden voor een crypto exchange zoals Kraken om te kiezen voor ‘on-chain’ staking via PoS. Dankzij dit protocol is het mogelijk om een sterke node te selecteren met zeer veel inzetactiva. Hoe sterker, hoe beter transacties gecontroleerd en gevalideerd kunnen worden. Wie kiest voor Kraken staking zet een gedeelte van zijn of haar cryptomunten in een wallet als een soort onderpand. En daar staat een beloning in de vorm van crypto tegenover.

Staking beloningen op Kraken

Een verschil tussen Kraken en andere crypto exchange is dat er geen stakingsperiode is voor ‘on-chain’ en ‘off-chain’. Dit betekent dat het geheel aan jou is hoe lang je bepaalde coins wil staken. Als het goed is ontvang je vrij snel een beloning. Bovendien mag je op elk moment ‘unstaken’ om jouw beloning te ontvangen. Kraken betaalt ‘off-chain staking’ beloningen iedere dinsdag en vrijdag uit. Wil je eerst graag weten hoeveel digitaal geld je je hebt? Bekijk dan je balans in jouw account voor On-chain staking (S) of Off-chain staking (M). On-chain staked Ethereum wordt bijvoorbeeld aangegeven met ‘ETH.S’ en off-chain staked Ethereum is ‘ETH.M’.

Polkadot staking

Over Ethereum gesproken: dit platform voor onder andere smart contracts heeft al jaren te maken met stevige concurrentie. Zogeheten ‘Ethereum killers’ verschijnen voortdurend op de markt, met wisselend succes. Een poging die wellicht succesvol kan gaan uitpakken (de meningen daarover zijn sterk verdeeld) is Polkadot. Dit project focust zich op de communicatie tussen verschillende blockchains en streeft er naar om het ‘Internet van blockchains’ te worden. Of dat gaat lukken? De toekomst zal het leren. Feit is dat ook Polkadot staking aanbiedt. Wel werkt dit net een beetje anders dan dat je gewend bent. Bij Polkadot staking zenden gebruikers DOT tokens in zodat ze een kans hebben om validator te worden. Dit zijn de personen binnen een Proof of Stake netwerk die transacties mogen valideren. Interessant genoeg gebruikt de blockchain van Polkadot het zogeheten ‘Nominated Proof of Stake’ consensus algoritme, die we voor het gemak afkorten tot ‘NPoS’. Dit geeft gebruikers twee opties:

  • Ze kunnen direct inzetten als validator en gebruik maken van een node die 24/7 actief is.
  • Ze kunnen als een ‘nominator’ een andere validator nomineren. Deze groep is verreweg het grootste.

De rol van validators op de Polkadot blockchain

Op de Polkadot blockchain is het heel belangrijk dat er voldoende validators zijn. Dit betekent namelijk dat de blockchain meer transacties kan verwerken. Sterker nog: Polkadot is in staat om minstens duizend transacties per seconde te verwerken en is daarmee maar liefst 75 keer zo snel als Ethereum! En dat niet alleen: ook de transactiekosten van Polkadot liggen lager dan die van Ethereum.

Tip: kies voor crypto staking via een non-custodial wallet

We raden aan om Polkadot te staken via een zogeheten ‘non-custodial wallet’. Dit betekent dat je jouw cryptomunten buiten de exchanges bewaart. Op die manier hou je jouw private keys zelf in handen. Te denken valt bijvoorbeeld aan een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S en de Trezor Model One. Ook Ledger Live, Fearless en Polkadot.js zijn goede wallets om DOT te staken.

Wat is de toekomst van Polkadot en staking?

Het Polkadot platform heeft grote ambities. Het hoopt in de toekomst meer dan een miljoen transacties per seconde te kunnen verwerken. Daarnaast moet het ecosysteem net als Ethereum ruimte bieden aan tientallen gedecentraliseerde apps (dApps). Dit toont meteen het belang aan van Polkadot staking. Door de eigen token van Polkadot (DOT) in te zetten maak je kans om een validator te worden en hou je het netwerk op een efficiënte en veilige manier in stand.