Ipsos deed in 2021 een onderzoek naar de Nederlandse crypto markt. Dit leverde een aantal interessante resultaten op. Zo blijkt dat ons land op dit moment ongeveer 1.18 miljoen crypto bezitters telt. Misschien behoor jij ook wel tot deze groep. Wie actief is op de crypto en/of aandelenmarkt moet wel veel zaken rekening houden, waaronder het veiligheidsaspect. Het is zeer belangrijk om jouw cryptomunten op een veilige manier te bewaren. Maar hoe doe je dat precies en welke beveiligingsmethodes zijn effectief? In dit artikel vind je een aantal handige tips die voorkomen dat cybercriminelen er met jouw digitale geld vandoor gaan.
Waarom moet je jouw cryptocurrencies op een veilige manier bewaren?
De afgelopen jaren is de waarde van meerdere cryptomunten als een raket gestegen. Wist je dat de waarde van Bitcoin op 6 november 2010 nog maar 0,50 cent was? In minder dan tien jaar tijd wist het de 15.000 dollar ruimschoots te overstijgen. En nog een paar jaar later werd zelfs een waarde 67.700 dollar bereikt. Niemand weet wat de toekomst brengt voor crypto. Feit is dat steeds meer mensen er interesse in krijgen. Zowel kleine beleggers als grote bedrijven ontdekken de voordelen van blockchain en crypto en het traden met een crypto bot. De waardestijgingen en toenemende aandacht maken cryptocurrencies echter een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Dit maakt het des te belangrijker om cryptocurrencies op een veilige manier te bewaren. Zodoende komen in dit artikel de volgende onderwerpen aan bod:
- Alles wat je moet weten over het fenomeen crypto
- Wat is encryptie?
- Wat is een digitale portemonnee
- Wat is een blockchain?
- Het gebruik van wallets om jouw cryptocurrencies veilig in te bewaren
- Meer tips om jouw cryptocurrencies veilig te bewaren
Alles wat je moet weten over het fenomeen crypto
Laten we voordat we ons verdiepen in beveiligingsmethodes eerst even kijken naar het fenomeen ‘cryptocurrencies’. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze digitale valuta werken voordat je een beveiligingsmethode instelt. Kort samengevat is een cryptocurrency een digitale munt die gebruik maakt van cryptografie voor beveiliging en privacy. Cryptografie is een zeer belangrijke term waar je niet omheen kunt. Dit houdt in dat berichten op een zodanige manier worden gecodeerd dat alleen geautoriseerde partijen ze kunnen lezen. In de context van cryptocurrencies is er sprake van een sleutelpaar dat bestaat uit een private key en een public key. De eerstgenoemde sleutel wordt gebruikt om gegevens te versleutelen, terwijl de tweede juist nodig is om de gegevens te ontsleutelen.
Wat is encryptie?
Encryptie is een complex proces die crypto transacties zeer veilig maakt. Het zet het oorspronkelijke bericht om in een vorm die onleesbaar is voor iedereen die niet over de juiste sleutel beschikt. Om de digitale valuta te kunnen verzenden en ontvangen, moet een gebruiker een wallet gebruiken waarin de privésleutel van de gebruiker is opgeslagen.
Wat is een digitale portemonnee?
Misschien ben jij een van de 1.18 miljoen Nederlanders die de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in crypto. De kans is groot dat je een account hebt bij een Nederlandse exchange of broker. Bekende namen op dit gebied zijn onder andere Bitvavo, Bitcoin Meester, Coinbase en Binance. Inmiddels is het ruime aanbod ook aangevuld met de cryptocurrency app Blox. Wie een account aanmaakt bij een van deze aanbieders krijgt als het goed is een gratis digitale portemonnee. Crypto investeerders noemen dit ook wel een ‘wallet’. Het is geavanceerde software dat door het gebruik van cryptografie en de zogeheten blockchain cryptocurrency transacties verwerkt.
Wat is een blockchain?
Cryptocurrency wallets maken het mogelijk om op een veilige manier te handelen in digitale activa. De al eerder genoemde blockchain speelt daarbij een essentiële rol. Dit is een database dat bestaat uit een keten van blokken, die op hun beurt crypto transacties bevatten. De transacties worden bijgehouden en gecontroleerd door computers die via het internet met elkaar verbonden zijn.
Openbaar grootboek
Een andere naam voor de blockchain is ‘openbaar grootboek’ omdat het toegankelijk is voor iedereen. Alle transacties worden chronologisch geregistreerd, waarbij elk blok een momentopname is van de hele database. Dit betekent dat iedereen de hele geschiedenis van de transactie kan zien. Bovendien worden transacties in chronologische volgorde vastgelegd op een manier die door geen enkele persoon veranderd kan worden.
Nodes en peers
De transacties in de blockchain worden door computers geverifieerd en opgeslagen in een blok. Een andere naam voor dit netwerk van computers is ‘nodes’. Samen vormen ze knooppunten die met elkaar verbonden zijn via een netwerk van ‘peers’. Elke node bevat een kopie van de databank, maar ze kunnen allemaal via het netwerk met elkaar communiceren. Zo kan het netwerk informatie uitwisselen tussen alle knooppunten.
Kopie van de database
Wanneer een transactie plaatsvindt, wordt ze over het netwerk van de ene naar de andere peer gestuurd. Elk knooppunt in het netwerk bewaart een kopie van de database. De transactie wordt dan in de database geschreven en een nieuw blok wordt aangemaakt. Het blok wordt dan aan de keten toegevoegd.
Hoe voorkomt een blockchain manipulatie door andere partijen?
Telkens als een blok aan de keten wordt toegevoegd, wordt het moeilijker het te wijzigen. Het systeem is zo ontworpen dat het bijna onmogelijk wordt voor iemand om de gegevens te veranderen.Deze technologie voorkomt dan ook inmenging en/of manipulatie door derden.
Welke industrieën en bedrijven gebruiken blockchain?
Blockchain is bedacht om financiële transacties veiliger te maken. Daarnaast kan een betaling op een verifieerbare manier worden vastgelegd en dat is revolutionair te noemen. Inmiddels wordt de blockchain technologie gebruikt in verschillende industrieën, waaronder gezondheidszorg, e-commerce en onroerend goed. Dat steeds meer industrieën en bedrijven interesse hebben in blockchain blijkt uit dit rijtje van bekende ondernemingen die de techniek inmiddels gebruikt:
- Microsoft
- IBM
- Daimler
- Goldman Sachs
- Oracle
- Walmart
Wat maakt blockchain anders dan een traditionele database?
De blockchain is in feite een grootboek van transacties. Ook is het een database die over het hele netwerk gedeeld wordt. Omdat het gedeeld wordt, geeft het een transparant verslag van de hele geschiedenis van de transactie. Met dit verslag kan niet geknoeid worden. Er is een wezenlijk verschil tussen een blockchain en een traditionele databank. Een traditionele databank wordt op een enkele server opgeslagen. Het is vrij eenvoudig om veranderingen in een traditionele databank bij te houden, omdat de gegevens allemaal op één server worden opgeslagen. Dit brengt echter een probleem met zich mee. Bij een eventuele hack of technische storing komen de gegevens uit de databank in gevaar. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gestolen of verdwijnen. Bij een blockchain is dat dankzij het gebruik van nodes vrijwel onmogelijk.
Hoe kun je jouw cryptocurrencies op een veilige manier bewaren?
Inmiddels weet je haarfijn hoe cryptografie en blockchain werken. Daarmee komen we weer aan bij de wallets waarin je jouw cryptomunten kunt bewaren. Deze digitale portemonnees zijn over het algemeen erg veilig dankzij blockchain en cryptografie. Hoe veilig precies is wel afhankelijk van het type wallet dat je gebruikt. Er bestaan namelijk verschillende manieren waarop je jouw digitale munten kunt bewaren, bijvoorbeeld in dit type wallets:
- Exchange wallet
- Non-custodial wallet
- Multi-signature wallet
- Desktop wallet
- Mobile wallet
- Hardware wallet
Het gebruik van een exchange wallet: veilig of niet?
Veel crypto beleggers maken gebruik van een exchange wallet. Je kunt het zien als een opslagplaats die verbonden is met het wereldwijde web. Het is vanuit vrijwel elke browser toegankelijk en dat mag zeker een van de grote voordelen worden genoemd. Daarnaast hoeft dit type wallet niet geïnstalleerd te worden. Op het moment dat je een account aanmaakt bij een broker of exchange krijg je een gratis wallet om jouw cryptomunten in op te slaan. Een nadeel van het internet is dat hackers helaas altijd op de loer liggen. Een van de meest bekende crypto hacks uit de geschiedenis vond plaats in 2014. Destijds lukte het hackers om maar liefst 480 miljoen dollar te stelen van deze exchange. Dit is omgerekend maar liefst 455 miljoen euro.
Exchanges/brokers en cold storage
Laat je niet ontmoedigen door bovenstaande cijfers. Veel crypto exchanges maken tegenwoordig (deels) gebruik van cold storage. Dit houdt in dat een deel van het geld van gebruikers buiten de exchange wordt opgeslagen. Bitvavo werkt bijvoorbeeld op deze manier. Op het moment dat er een hack of technische storing plaatsvindt hoef jij je niet druk te maken om jouw geld. Daarnaast werkt Bitvavo samen met twee gerenommeerde custody partijen die verzekerd zijn tot 255 miljoen euro.
Waarom sommige investeerders kiezen voor een non-custodial wallet
Een deel van de crypto investeerders bewaart zijn of haar cryptomunten liever niet op een exchange. Dit heeft alles te maken met het feit dat een exchange jouw private key in handen heeft. Een bekende uitspraak is dan ook: ‘not your keys, not your coins’. Een oplossing is het gebruik van een zogeheten ‘non custodial wallet’. Dit is en softwaretoepassing die je private sleutels bewaart. De sleutels worden gebruikt om transacties te ondertekenen en de overschrijving van geld van je rekening toe te staan. Dit betekent dat je volledige controle hebt over je geld en het kunt verplaatsen zoals je wilt. Het is niet nodig om jouw private keys aan een derde partij, zoals een exchange, te geven.Je hebt de volledige controle over je geld en kunt het verplaatsen wanneer je maar wilt.
Wat zijn de voordelen van multi-signature wallets?
De meeste crypto exchanges maken tegenwoordig gebruik van zogeheten ‘multisignature wallets’. Dit is een digitale portemonnee die meerdere handtekeningen vereist
om toegang te krijgen tot het geld dat er op staat. Bovendien wordt het geld over verschillende rekeningen verdeeld. Daarbij moeten meerdere personen hun handtekening zetten voordat een transactie kan worden gedaan. Multi signature wallets worden zowel gebruikt door exchanges als banken, financiële instellingen, en andere grote bedrijven. Het zorgt voor een hoger veiligheidsniveau en dat is wel zo fijn wanneer je een groot bedrag hebt geïnvesteerd.
Wie gebruiken multi-signature wallets?
Het is geen verrassing dat multisignature wallets vaak worden gebruikt worden voor zakelijke transacties. Door het gebruik van meerdere handtekeningen verkleinen ze immers de kans op fraude. Ook neemt de bescherming tegen diefstal, verduistering of andere criminele activiteiten toe. De reden hiervoor is dat in de meeste gevallen de persoon die de privé sleutel van een multisignature portemonnee heeft de eigenaar van het bedrijf is en niet de persoon die geld op de rekening stort. Dit maakt het heel moeilijk voor iemand anders om het geld van de zaak af te halen en er met het geld vandoor te gaan. Een fijne gedachte!
Wat zijn de voor- en nadelen van desktop wallets?
Exchange wallets en multi signature wallets zijn niet de enige opties voor het veilig bewaren van jouw cryptocurrencies. Zo maken veel crypto enthousiastelingen graag gebruik van een desktop wallet. Deze digitle portemonnee kun je downloaden en op de computer installeren. Het brengt een groot voordeel met zich mee, namelijk dat je er meer dan één valuta op kunt opslaan. Bovendien kun je desktop wallets op meerdere apparaten gebruiken. Je hoeft de desktop wallets immers alleen maar te installeren. Dit brengt ook meteen een nadeel met zich mee. Een computer die malware bevat kan je aardig in de problemen brengen. Soms lukt het hackers om toegang te krijgen tot desktop wallets, met alle problemen van dien.
Mobile wallets: altijd en overal crypto traden
De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is dan ook geen verrassing dat er voor cryptocurrencies ook zogeheten ‘mobile wallets’ bestaan. Je kunt dit type digitale portemonnee het beste vergelijken met een bank. De meeste banken hebben een app waarmee je stortingen en overschrijvingen kunt doen met slechts één druk op de knop. Het idee achter een mobile wallet is precies hetzelfde. Het enige verschil is dat je in plaats van de app van je bank te gebruiken, de app van dit type crypto wallet gebruikt.
Welke redenen zijn er om mobile wallets te gebruiken?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen graag een mobile wallet te gebruiken. Eén reden is om hun financiën bij te houden. In de app zie je precies hoeveel crypto je in het bezit hebt en welke transacties zijn uitgevoerd. Dit houdt de boel natuurlijk mooi overzichtelijk. Bovendien is de app altijd en overal te gebruiken. Of je nu reist met het openbaar vervoer of thuis bent: een transactie met een digitale munt is binnen enkele seconden gedaan. Maar ook in dit geval geldt: wees voorzichtig. Ook bij een mobile wallet is er sprake van een connectie met het internet. Wij raden het gebruik van deze wallet af wanneer er sprake is van een onbeveiligde WiFi verbinding.
Waarom het verstandig is om een hardware wallet te gebruiken
Vind je het gebruik van een exchange wallet, een desktop wallet of een mobile wallet te onveilig? Dan is het een beter idee om een zogeheten ‘hardware wallet’ te gebruiken. Dit zijn fysieke apparaten die je vanwege de kleine omvang overal mee naar toe kunt nemen. Ze zijn zeer veilig omdat de gegevens versleuteld op het apparaat zelf worden opgeslagen. Een groot voordeel van deze apparaten is dat ze niet geïnstalleerd hoeven te worden en dat ze erg handig zijn in het gebruik.
Welke hardware wallets hebben een goede reputatie?
Een hardware wallet niet verbonden met het internet. Cybercriminelen kunnen dus niet inbreken op een hardware wallet. Dit apparaat is te gebruiken als een USB stick. Natuurlijk moet je wel een wachtwoord invullen bij het inloggen. Bewaar dit wachtwoord op een veilige plek zodat kwaadwillenden er niet mee aan de haal gaan. En het spreekt voor zich maar we zeggen het toch maar even: deel nooit je wachtwoord met anderen! Het vinden van een geschikte hardware wallet is gelukkig niet heel lastig. Met deze bekende namen zit je altijd goed:
- Ledger Nano S
- Ledger Nano X
- CoolWallet Pro
- Trezor Model T
- Steel Bitcoin Wallet
Private key en herstelzin
Iedereen die in het bezit is van een hardware wallet heeft een eigen privé sleutel. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat je jouw wachtwoord kwijtraakt. Gelukkig is daar de oplossing in de vorm van een ‘recovery seed’. Dit is een herstelzin die je bij eventuele problemen moet invullen. Het is als het ware de sleutel tot jouw cryptocurrencies. Bewaar deze belangrijke zin dan ook nooit online, maar ergens op een veilige plek.
Wat zijn de kosten van een hardware wallet?
Een andere naam voor het gebruik van hardware wallets is ‘cold storage’. Dit betekent dat cryptocurrencies buiten het wereldwijde web worden opgeslagen. Dit verkleint de kans op malware en hackpogingen aanzienlijk. Een harde wallet is echter niet gratis. Zo betaal je voor een Nano Ledger X ongeveer 150 euro. Aan de andere kant is cold storage de ultieme beveiliging van jouw cryptomunten en dat is ook wat waard.
Zo bewaar je jouw hardware wallet op een veilige manier?
Een hardware wallet brengt voornamelijk voordelen met zich mee. Ze zijn echter niet brand- of waterbestendig. Heb je zeer veel geld geïnvesteerd in crypto? Dan raden we het gebruik van een brandvrije kluis zeker aan. Het briefje met de ‘recovery seed’ kun je daar eventueel ook bewaren.
Meer tips om jouw cryptocurrencies op een veilige manier te bewaren
Iedere dag proberen cybercriminelen door middel van phishing aanvallen en/of oplichting toegang tot jouw waardevolle cryptomunten te krijgen. Zowel individuele gebruikers en exchanges en/of brokers worden aangevallen. Het doel is om in te breken in de crypto wallets en zoveel mogelijk geld binnen te halen. Daardoor is het des te belangrijker dat je jouw cryptocurrencies op een veilige manier bewaart. Al eerder schreven we over het gebruik van bepaalde wallets om jouw digitale munten in op te slaan. Maar er zijn meer manieren om er voor te zorgen dat jouw cryptocurrencies veilig zijn. Bij deze een aantal tips
Tip 1: Gebruik goede exchanges
Tegenwoordig bestaan er tientallen exchanges waar je kunt handelen in cryptocurrencies. Niet iedere aanbieder is even veilig of betrouwbaar. Het is echter zeer belangrijk dat je een exchange met een goede reputatie kiest. Je vertrouwt immers op hun beveiliging om jouw cryptomunten veilig te houden. Kies daarom voor een exchange die al meerdere jaren actief is. Een grote hoeveelheid klanten is ook een goed teken. Wat dat betreft reputatie en (dagelijkse) volume zit je bij deze wereldwijde exchanges zeker goed:
- Coinbase: Coinbase is een van de grootste cryptocurrencies ter wereld. Je kunt er diverse cryptocurrencies kopen, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litcoin en Bitcoin Cash.
- Kraken: Kraken is een gerenommeerde exchange waar je ook terecht kunt voor minder bekende cryptomunten.
- Binance: De grootste cryptocurrency exchange ter wereld dat actief is over de hele wereld. Het heeft een goede staat van dienst, ondanks dat er in het verleden wel eens is gehackt. Zo wisten cybercriminelen tijdens een hack in 2019 maar liefst 40 miljoen dollar buit te maken. Binance heeft zijn beveiligingsmaatregelen inmiddels aangescherpt.
Ook deze crypto exchanges staan bekend om hun gebruiksvriendelijkheid en veiligheid:
- FTX
- Kraken
- KuCoin
- Binance
- Huobi Global
- Bitfinex
Tip 2: Schakel twee-factor authenticatie in
De beveiliging van cryptomunten is niet alleen de verantwoordelijkheid van de exchange en/of broker. Je kunt zelf ook een aantal maatregelen treffen om jouw digitale geld te beschermen. Wij raden aan om two-factor authentication (2FA) te gebruiken. Dit betekent dat je bij het inloggen meerdere stappen moet doorlopen om toegang te krijgen tot jouw account.
Meerdere manieren om jouw identiteit te verifiëren
Twee-factor authenticatie houdt in dat je naast een gebruikersnaam en een wachtwoord nog een ander bewijsmiddel moet geven om aan te tonen dat jij het werkelijk bent die inlogt. Dit voorkomt dat iemand je wachtwoord leert kennen of raadt en inlogt om jouw digitale geld te stelen. Bij 2FA moet een crimineel niet alleen je wachtwoord, maar ook je telefoon stelen. En die kans is gelukkig vrij klein.
Code via Google Authenticator
Vaak moet je naast het invullen van jouw gebruikersnaam en wachtwoord nog een code invullen. Deze is te vinden in de Google Authenticator app die je eenvoudig kunt downloaden via de Google Play Store op je smartphone. Ook kan het zijn dat je een code moet invoeren die naar jouw smartphone wordt gestuurd. Deze methode voegt als het ware een extra beveiligingslaag toe waardoor jouw account extra veilig is.
Tot slot: veilig en vol vertrouwen actief op de crypto markt
Dankzij dit artikel weet je nu beter hoe je jouw cryptomunten moet beschermen. Van het kiezen van een goede cryptocurrency exchange tot de best mogelijke wallet en het gebruik van 2FA: je weet nu precies hoe je jouw digitale geld uit de handen van cybercriminelen houdt. Hopelijk geeft dit jou meer gemoedsrust. Daardoor kun je met vertrouwen en plezier actief zijn op de dynamische cryptocurrency markt. We wensen je veel succes!
Comments are closed.